
Πριν από 11 ακριβώς χρόνια, ο συνιδρυτής και CEO της Apple, Steve Jobs, εμφανίστηκε σε μια σκηνή με το μαύρο του πουλόβερ και με τη γνωστή του αυτοπεποίθηση και παρουσίασε το τεχνολογικό προϊόν που επρόκειτο να γίνει το πιο επικερδές στην ιστορία της τεχνολογίας, το κινητό που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο: το iPhone, το smartphone που προκάλεσε επανάσταση – ναι, ήταν και είναι πανάκριβο, αλλά προκάλεσε μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, μοιραζόμαστε δεδομένα, ζούμε.
Η παρουσίαση του (πρώτου) iPhone
Αν και η επάρατη νόσος δεν επέτρεψε στον Steve Jobs να δει την εκρηκτική άνοδο του iPhone σε όλο της το εύρος -έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2011- ο ίδιος έγινε ο προφήτης της μεγάλης επιτυχίας του, όταν το χαρακτήρισε «επαναστατικό». Πράγματι, μέσα στην επόμενη δεκαετία επρόκειτο να πουληθούν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο iPhone, προσφέροντας στην Apple τον έλεγχο ενός μεγάλου μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με το Quartz, η Apple σήμερα ελέγχει το 44% της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη αλλαγή στην ιστορία του iPhone έγινε το 2014, όταν κυκλοφόρησαν το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus. Με αυτά τα μοντέλα, η Apple ουσιαστικά εγκατέλειψε την πολιτική της μικρής οθόνης, που ήταν ένα από τα πρώτα και κύρια χαρακτηριστικά του iPhone. Παρά τις σημαντικές αλλαγές, οι ιδέες του Steve Jobs συνέχισαν να καθορίζουν την τύχη του τηλεφώνου, που συνέχισε να βασίζεται στη λογική της απλότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Apple δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών και δεν έβαλε ποτέ πένα στο iPhone, ιδέα την οποία ο ιδρυτής της Apple δεν έβλεπε με καλό μάτι. Μάλλον είχε δίκιο, αν σκεφτεί κανείς τις αντίστροφες πορείες των Apple και Blackberry στα κινητά τηλέφωνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.