Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Έξυπνα Tips για τη σωστή φόρτιση του smartphone σου!



Οι περισσότεροι από εμάς αφήνουμε το κινητό στη φόρτιση όλο το βράδυ, έτσι ώστε όταν ξυπνήσουμε το πρωί να βρούμε τη συσκευή πλήρως φορτισμένη. Ωστόσο, είναι άραγε ασφαλές να αφήνουμε το τηλέφωνο συνδεδεμένο στο φορτιστή από τη στιγμή που είναι πλήρως φορτισμένο; Μήπως έτσι προκαλείται ζημιά στη μπαταρία – ή μειώνεται η διάρκεια ζωής της; Υπάρχουν πολλοί μύθοι και αμφιλεγόμενες ιδέες για το θέμα αυτό. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες απαντήσεις.


- Μειώνεται αισθητά η ζωή της μπαταρίας

Τα smartphones γνωρίζουν πότε πρέπει να σταματήσουν τη παροχή ρεύματος για να προστατευτούν από υπερφόρτωση, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πολύωρη φόρτιση μπορεί να μειώσει σταδιακά τον χρόνο ζωής της μπαταρίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου και οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θερμοκρασία της μπαταρίας παραμένει στο σασί της συσκευής και έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωση των κελιών, τα οποία συρρικνώνονται και μειώνεται έτσι η διάρκεια ζωής.

- Βέλτιστοι τρόποι για να φορτίσεις το κινητό σου

Το ιδανικό σημείο για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι να παραμένουν φορτισμένες μεταξύ 50% και 80% . Αυτό επιτρέπει τα φορτισμένα ιόντα να συνεχίσουν να εργάζονται και να προστατεύουν τη διάρκεια της μπαταρίας. Οι σύντομες φορτίσεις της μπαταρίας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα δώσουν στα ιόντα την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσουν να εργάζονται. Μπορεί οι συχνές φορτίσεις να μην είναι μια βολική χρήση, αλλά είναι ο πιο βέλτιστος τρόπος για να προστατέψεις τη μπαταρία σου.

- Τι πρέπει να αποφεύγεις

Η κύρια απειλή για τη μπαταρία είναι οι κύκλοι φόρτισης. Ένας κύκλος φόρτισης είναι όταν η ένδειξη της μπαταρίας πηγαίνει από το άδειο ή σχεδόν άδειο στην πλήρη φόρτιση (0 – 100%) – και κάθε μπαταρία έχει περιορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης πριν από το τέλος της ζωής της. Μπορεί ο αριθμός κύκλων φόρτισης να είναι υψηλός, ωστόσο τελικά η μπαταρία υποβαθμίζεται αισθητά και ο χρήστης το διαπιστώνει όταν αυτή διαρκεί πολύ λιγότερο ή απλά η συσκευή δεν ενεργοποιείται καθόλου. Μην αφήνεις λοιπόν να αποφορτίζεται συχνά η μπαταρία.

- Χρησιμοποίησε ποιοτικά αξεσουάρ

Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη φόρτιση του smartphone είναι η ποιότητα των αξεσουάρ που χρησιμοποιείς. Το πιο ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς το φορτιστή και το καλώδιο που συνοδεύουν τη συσκευή. Αλλά μπορείς να βρεις αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν διάφοροι πιστοποιημένοι κατασκευαστές πχ εδώ.

- Η απενεργοποίηση του Wi-Fi και του Bluetooth βελτιώνει την διάρκειας ζωής της μπαταρίας; Τι γίνεται με τη λειτουργία σε πτήση;

Το Wi-Fi και το Bluetooth δεν ξοδεύουν τόση μπαταρία όπως συνήθιζαν να κάνουν παλιότερα. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε επίσης τη λειτουργία πτήσης, αν δεν χρειάζεστε σήμα στο κινητό εξοικονομώντας έτσι μπαταρία. Και αν μπορείτε να συνδεθείτε με Wi-Fi να το προτιμάτε καθώς χρησιμοποιώντας 4G ή 3G τελειώνει η μπαταρία πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι χρησιμοποιώντας Wi-Fi.

 - Powerbank

Η αγορά δεύτερης, αναπληρωματικής μπαταρίας είναι σχετικά ακριβή, οπότε μια πιο ασφαλής και universal λύση (υπό την έννοια ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συσκευές) είναι το power bank. Οι φορητές «τράπεζες ενέργειας» είναι ιδιαίτερα βολικές και πλέον αρκετά προσιτές, σε βαθμό που να καθιστούν άχρηστες τις περισσότερες από τις προαναφερθείσες συμβουλές. Μπορείτε να βρείτε εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.