Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ταχύτερη φόρτιση Smartphone | Fast Charging Μύθοι και Αλήθειες


Μετά από έρευνα τόσο από θεωρητικά αλλά  και πρακτικά άρθρα σε forum και σελίδες  στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό συγκεντρώσαμε σημαντικές πληροφορίες που θεωρήσαμε αξιόλογες  και ισχύουσες για την ταχύτερη και καλύτερη φόρτιση του κινητού σας τηλεφώνου.
1. Χρήση φορτιστή με περισσότερα mA (μιλιαμπερ)
Η ισχυρή πλειοψηφία των κινητών συσκευών έρχεται με φορτιστή της τάξης των 550mA-2000mA (0.5-2Α) ενώ στην πραγματικότητα έχουν προδιαγραφές από τον κατασκευαστή για φορτιστές με περισσότερα Αμπέρ, συνήθως 2100mA (ή 2.1 Α). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Samsung, η οποία επίσημα πουλά τον φορτιστή μεγαλύτερης παροχής ρεύματος για ταχεία φόρτιση, υποσχόμενη φόρτιση μπαταρίας από 0% σε 50% σε διάστημα 30 λεπτών. Σε ορισμένες συσκευές για να επιτύχετε ταχύτερη φόρτιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιον άλλον φορτιστή με καλύτερα χαρακτηριστικά παροχής ρεύματος Am (αμπέρ) και από άλλους επώνυμους κατασκευαστές που συστήνεται για την συσκευής σας.

Βρείτε Φοριστές κινητών εδώ

2. Φόρτιση από θύρα usb υπολογιστή
Η φόρτιση του κινητού σας τηλεφώνου αλλά και τους tablet σας από την θύρα usb του υπολογιστή δεν συστήνεται, καθώς η παροχή ρεύματος είναι μόλις 0.5 Α για USB 2.0, ενώ 0.9 Α για USB 3.0, κάτι το οποίο απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με την επιλογή φόρτισης με τον εργοστασιακό φορτιστή «τοίχου».
3. Απενεργοποίηση συσκευής
Για ακόμα γρηγορότερη φόρτιση, σε περίπτωση που έχετε πολύ λίγο χρόνο διαθέσιμο συστήνεται η απενεργοποίηση λειτουργιών και εφαρμογών, οι οποίες δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά την διαδικασία φόρτισης και καταναλώνουν αρκετή ενέργεια όπως, Λειτουργίες: 3G, GPS, Bluetooth, WiFi, χαμηλή φωτεινότητα οθόνης. Εφαρμογές: Instagram, Facebook, Browser, Youtube, Gmail, Instagram.
Η καλύτερη επιλογή είναι να απενεργοποιήσετε πλήρως το κινητό σας κατά την διαδικασία φόρτισης καθώς ακόμα και σε “sleep mode” καταναλώνει ενέργεια με λειτουργίες που τρέχουν standby και δεν το αντιλαμβάνεστε. Μια ενδιάμεση λύση είναι να βάλετε τη συσκευή σας σε κατάσταση πτήσης “airplane mode”.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μέτρησης για καλύτερη και ταχύτερη φόρτιση αποτελεί το test που έκανε το Business Insider ανάμεσα σε 2 συσκευές iPhone 8 Plus στις οποίες ακολούθησε τις παραπάνω οδηγίες (χρησιμοποιώντας φορτιστή Apple από iPad με ισχύ 10W και κωδικό MC359ZM) για την μία συσκευή ενώ για την άλλη όχι. Βάζοντάς τες ταυτόχρονα να φορτίσουν για διάστημα 5 λεπτών το ένα φόρτισε κατά 10% ενώ το άλλο κατά 5%. 

Φορτιστής για iPhone MD813ZM/A A1400 - Καλώδιο για iPhone MD818ZM

Αποτέλεσμα δοκιμής γρήγορης φόρτισης
Επίσης η κατασκευάστρια εταιρεία QUALCOMM που αναλαμβάνει την κατασκευή  hardware για τα κινητά τηλέφωνα της Samsung (Galaxy S8, S7, S4, S3, S5, Note 5) και όχι μόνο, προτείνει αυτή την διαδικασία φόρτισης και μάλιστα παρέχει και ειδικό φορτιστή (Quick Charge 3.0 & 2.0) αναφέροντας ότι σε διάστημα 30 λεπτών μπορεί να φορτίσει μια συσκευή στο 80% σε σχέση με τον εργοστασιακό φορτιστή που θα έφτανε στο 12% στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω και με τα όσα διαβάσαμε στο διαδίκτυο η εύκολη και άμεση λύση για την βελτίωση της φόρτισης τουλάχιστον κατά 40% συντομότερα είναι η χρήση ενός καλύτερου φορτιστή με περισσότερα Amber, συστήνεται η τιμή των 2.1 Amper. Σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι η συσκευή μας πρέπει να έχει τη δυνατότητα φόρτισης με έναν τέτοιον φορτιστή και δεύτερον ότι δεν παίζουν σημασία μόνο το Amper αλλά και τα Volt που παρέχονται (Δείτε παρακάτω στη σημείωση 2).

USB charging standards


Voltage Current  Max Power
USB 1.0 5V 0.5A  2.5W
USB 2.0 5V 0.5A  2.5W
USB 3.0 5V 0.5A/0.9A  4.5W
USB 3.1 (USB-C + USB-PD) 5V – 20V 0.5A/0.9A/1.5A/3A/5A  100W

Κατά την διάρκεια της έρευνά μας  και με τα όσα διαβάσαμε πολλοί ανέφεραν ότι με την χρήση τέτοιων φορτιστών διαπίστωσαν ότι η μπαταρίας τους δεν «κράταγε» τόση ώρα όσο όταν χρησιμοποιούσαν τον εργοστασιακό φορτιστή.
Ωστόσο επίσημα οι κατασκευάστριες εταιρείες υποστηρίζουν ότι για χρήση των προτεινόμενων φορτιστών με ορθή χρήση δεν εμφανίζεται κάποια μειωμένη διάρκεια στην μπαταρία.
Συσκευές που υποστηρίζουν την τεχνική Quick Charge 2.0 (όσες έχουν την σειρά επεξεργαστών Snapdragon 200, 400, 410, 615, 800, 801, 805, 808 and 810)

Συσκευές που υποστηρίζουν την τεχνική Quick Charge 3.0 (όσες έχουν την σειρά επεξεργαστών Snapdragon 820, 620, 618, 617, and 430)
HTC One A9
General Mobile GM5+
HP Elite x3
LeTV Le MAX Pro
LG G5
NuAns NEO
Xiaomi Mi 5
Δείτε το βίντεο σύγκρισης φόρτισης (εδώ) για ένα Nexus 6, με δοκιμές σε έναν απλό φορτιστή 5V/ 1Amper, σε σύγκριση με έναν φορτιστή 5V / 2Amper και τον αντίστοιχο Qualcomm quick charge 2.0. Χαρακτηριστικά στο πρώτο δεκάλεπτο έχουμε τα αποτελέσματα:
απλός φορτιστής: 6%
φορτιστής 2 Amper: 9%
φορτιστής Qualcomm:14%


Δοκιμή φόρτισης Nexus 6
Σημείωση 1: Εάν το κινητό σας δεν υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση αλλά το τοποθετήσετε σε έναν τέτοιον φορτιστή, τότε δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα καθώς το κύκλωμα φόρτισης του κινητού σας απλά θα χρησιμοποιήσει από μόνο του όσο ρεύμα μπορεί να υποστηρίξει.
Σημείωση 2: Η τεχνική γρήγορης φόρτισης για να επιτευχθεί από τις κατασκευάστριες εταιρείες συνδυάζει ταυτόχρονα υψηλή τάση (βολτ) και υψηλή ένταση ρεύματος (Αμπέρ). Αυτό γίνετε ώστε η συνολική απόδοση (ισχύς, watt) να είναι υψηλή. Η έκδοση quick charge 2.0 υποστηρίζει τους συνδυασμούς φόρτισης 5 volts/2amps (10watts), 9V/1.35A (12 watts), 12V/1.67A (20watts) ανάλογα με τη συσκευή που μπορεί να τις υποστηρίξει, ανάλογα και η έκδοση quick charge 3.0 παρέχει τον κατάλληλο συνδυασμό ανάλογα με την συσκευή φόρτισης.
Άλλοι λόγοι που η συσκευή σας δεν φορτίζει καθόλου ή δεν φορτίζει σωστά
  1. Το καλώδιο φόρτισης μπορεί να είναι ελαττωματικό ή κακής ποιότητας και να μην προσφέρει την κατάλληλη παροχή ρεύματος και τάσης στη συσκευή σας,
    Λύση: αλλάξτε καλώδιο με προτίμηση ένα μέσης τιμής επώνυμο καθώς τα no name φθηνά είναι αμφιβόλου ποιότητας.
  2. Η επιφάνεια επαφής στο βύσμα φόρτισης της κινητή σας συσκευής ή/και του καλωδίου φόρτισης μπορεί να έχει υπολείμματα σκόνης και χνουδιού (συνήθως συσσωρεύονται εκεί από τις τσέπες μας) και να μην επιτρέπει τη καλή επαφή μεταξύ τους με αποτέλεσμα την κακή παροχή ρεύματος και τάσης,
    Λύση: καθαρίστε με μια μπατονέτα, οδοντογλυφίδα ή χαρτοπετσέτα, που νωρίτερα έχετε μουσκέψει ελαφρά με αλκοόλη ή οινόπνευμα, τις επιφάνειες επαφής.
  3. Η διαδικασία φόρτισης ελέγχεται τόσο μέσω hardware από το κινητό σας όσο και μέσω του software, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να θέλει ανανέωση το software της συσκευής γιατί υπάρχει πιθανότητα σφάλματος ή δυσλειτουργίας του λογισμικού στην εποπτεία φόρτισης ή χρήσης της μπαταρίας με αποτέλεσμα να δείχνει λάθος ποσοστό φόρτισης στην οθόνη. Το λογισμικό αυτό μπορεί να διαβάζει ακόμα και την θερμοκρασία τη συσκευής και αν διαπιστώσει κάποια ακραία τιμή τότε εμποδίζει την σωστή παροχή ρεύματος για την αποφυγή υπερθέρμανσης.
  4. Κατά την διαδικασία φόρτισης χρησιμοποιούμε συνεχώς τη συσκευή μας κάτι το οποίο καταναλώνει μεγάλη ενέργεια (ειδικά από την λειτουργία της οθόνης) και μάλιστα ορισμένες εφαρμογές αποτελούν μεγάλη πηγή κατανάλωσης. Συστήνεται η μη χρήση του κινητού σας κατά τη διάρκεια της φόρτισης.
  5. Η μπαταρία από την συνεχή χρήση πλέον έχει χάση τη σωστή της λειτουργία και χρειάζεται αντικατάσταση με μία καινούργια. Ήδη σχεδόν πολλοί κατασκευαστές αναφέρουν ότι οι μπαταρίες τους έχουν συγκεκριμένους κύκλους φόρτισης και πέραν αυτών αρχίζουν να έχουν μειωμένη διάρκεια. Ωστόσο στην αγορά επικρατεί η άποψη ότι οι ΜΗ αποσπώμενες μπαταρίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Βρείτε Φορτιστές Αυτοκινήτου εδώ
Tips επιλογής φορτιστή
  • Αποφεύγεται τα no name φθηνά προϊόντα διότι η χαμηλή τιμή σημαίνει και χαμηλή ποιότητα τόσο στις πρώτες ύλες αλλά και στην διαδικασία κατασκευής. Η πυκνότητα και καθαρότητα του χαλκού επί των καλωδίων, η τεχνοτροπία στα «ποδαράκια» επαφής καθώς και η σωστή ωμική αντίσταση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή φόρτιση της συσκευής σας.
  • Προτιμήστε φορτιστή τοίχου με υψηλά αμπέρ, συνήθως 2.1 Α, που να έχει 2 θύρες USB με την δυνατότητα παροχής ταυτόχρονα και από τις δυο με αυτήν την ένταση ρεύματος, αυτό το προτείνουμε για να έχετε την δυνατότητα να συνδέεται και άλλες συσκευές ταυτόχρονα.
Βρείτε Ασύρματο Φορτιστή εδώ
Tips επιλογής φορτιστή αυτοκινήτου
  • Συνήθως στο αυτοκίνητο μπορεί να χρησιμοποιούμε το κινητό μας για χρήση GPS, αυτή η διαδικασία απαιτεί μεγάλη παροχή ρεύματος από την μπαταρία την οποία ένας φορτιστής 1000 mA δε μπορεί να στηρίξει, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε ότι ενώ έχουμε τη συσκευή μας συνδεδεμένη και ενώ δείχνει ότι φορτίζει, η στάθμη της μπαταρίας να πέφτει αντί να αυξάνεται ή να παραμένει σταθερή. Αυτό γίνεται γιατί κατά την διαδικασία χρήσης του GPS, συνήθως έχουμε ενεργοποιημένη και την λειτουργία 3G (για να έχουμε ανανέωση του χάρτη πλοήγησης) αλλά και την οθόνη σε μόνιμη ανοιχτή επιλογή (η οθόνη καταναλώνει την μεγαλύτερη ενέργεια στη συσκευή μας από οτιδήποτε άλλο) η ενέργεια που καταναλώνεται είναι μεγαλύτερη από αυτή που παρέχεται απο το φορτιστή.
  • Επιλέγουμε φορτιστή αυτοκινήτου επώνυμο και με σωστή τιμή για να αποφύγουμε της κακής ποιότητας μέταλλα και τεχνικές κατασκευής που μπορεί ακόμα και να αποτελέσουν κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς για την συσκευή μας αλλά και για εμάς.
  • Επιλέγουμε ο φορτιστής αυτοκινήτου να έχει τουλάχιστον 2 θύρες usb με παροχή ταυτόχρονα 2.1 Am, ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε και tablet θα ήταν καλό με ακόμα μεγαλύτερη παροχή. Προτιμούμε τους φορτιστές μεγάλο μήκος καθώς πολλές υποδοχές αυτοκίνητων έχουν μεγάλο βάθος και οι κοντοί δεν θα λειτουργήσουν καθώς δεν εφάπτονται στην παροχή ρεύματος.
Βρείτε Καλώδια για Smartphone



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.