Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Drones: Τι πρέπει να ξέρω πριν αγοράσω;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα Drone δεν ήταν προσιτά σε όλους καθώς το κόστος αγοράς ήταν αρκετά μεγάλο, αλλά και η λειτουργία τους ήταν δύσκολη και περίπλοκη για τον μέσο χρήστη. Αυτό βέβαια έχει πάψει να ισχύει σήμερα, καθώς κυκλοφορούν μοντέλα που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του μέσου καταναλωτή με απλοποιημένες ρυθμίσεις και λειτουργίες τα οποία είναι διαθέσιμα σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Πλέον μπορείς να αγοράσεις Drone με λίγα χρήματα και να τραβήξεις φωτογραφίες και βίντεο από διάφορες δραστηριότητες.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά για τα Drones, με στόχο να λύσουμε ολοένα και περισσότερες απορίες των καταναλωτών σχετικά με τα συγκεκριμένα Gadget.


Τα Drones που κυκλοφορούν στην αγορά προορίζονται κατά κύριο λόγο για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Βέβαια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς λόγους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσδιορίσεις αν θέλεις να αγοράσεις το συγκεκριμένο Gadget είναι αν θα το αγοράσεις για να περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο ή για επαγγελματικό σκοπό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά από απλά Drone για να περνάς την ώρα σου με διασκεδαστικό τρόπο, άλλα και από Drone τα οποία μπορείς να γυρίσεις ολόκληρο Videoclip.




Χαρακτηριστικά


Τα περισσότερα Drone λειτουργούν με έλικες. Οι έλικες μπορεί να είναι πολλοί (Multirotor) ή ένας (Single Rotor). Τα δημοφιλέστερα κυκλοφορούν με τέσσερις έλικες. Αυτή είναι και η κατηγορία που θα δούμε σε αυτό το άρθρο. Ενημερωτικά, αξίζει να γίνει και μία σύντομη αναφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες.


  • Fixed Wing: Μοιάζουν με αεροπλάνα. Χρειάζονται διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης. Δεν είναι και τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό.


  • Hybrid: Συνδυάζουν φτερά και έλικες με αποτέλεσμα να προσφέρουν τα πλεονεκτήματα και των παραπάνω κατηγοριών. Είναι πολύ ακριβά και συνήθως χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες.


Τα Drones χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα το περιεχόμενο της συσκευασίας.


RTF (Ready-To-Fly): Στην συγκεκριμένη κατηγορία τα περισσότερα κομμάτια του Gadget είναι συναρμολογημένα. Η συγκεκριμένη κατηγορία ενδείκνυται για όσους έχουν μικρή εμπειρία σε αυτόν τον τομέα ή δεν θέλουν να μπλέκουν με την συναρμολόγηση.


BNF (Bind-n-Fly): Σε αυτή τη κατηγορία συναντούμε τον όρο Binding. Στις κατηγορίες με την ένδειξη Binding στην συσκευασία υπάρχει μόνο το Drone χωρίς το χειριστήριο. Αν λοιπόν έχεις ήδη χειριστήριο μπορείς να εστιάσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς οι συσκευές BNF είναι συνήθως φθηνότερες από τις RTF. Πριν όμως αγοράσεις να ελέγξεις αν το χειριστήριο που έχεις είναι συμβατό με το Drone της επιλογής σου.


PNP (Plug-n-Play): Εδώ δεν προσφέρεται ούτε το χειριστήριο ούτε ο πομπός. Θα πρέπει ουσιαστικά να συνδυάσεις την συσκευή με κάποιο σετ, οπότε προϋποθέτει ότι ήδη έχεις ένα διαθέσιμο σετ. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι για πιο προχωρημένους χρήστες.


ARF (Almost-Ready-Τo-Fly): Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά έμπειρους χρήστες. Έχεις την δυνατότητα να φτιάξεις το Drone μόνος σου δίνοντας στο Gadget custom λειτουργίες. Όσοι συμμετέχουν σε αγώνες με Drone έχουν συσκευή τέτοιας κατηγορίας.






SOS πριν την αγορά ενός Drone!


Μπαταρία: Όπως στις περισσότερες συσκευές έτσι και στα Drone μεγάλο ρόλο παίζει η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Το μέγεθος της συσκευής προϊδεάζει και το μέγεθος της μπαταρίας που περιέχει. Κατά μέσο όρο τα βασικά Drone μπορούν να πετάνε περίπου 20 με 25 λεπτά. Βέβαια, μπορείς πάντα να εντάξεις στον εξοπλισμό σου μια εφεδρική μπαταρία ώστε να απολαύσεις τις πτήσεις σου για περισσότερη ώρα.


Μέγεθος: Αν είσαι αρχάριος τότε καλό είναι να πάρεις ένα μικρό Drone, ώστε να εξασκηθείς και να αποκτήσεις οικειότητα με την συσκευή. Επιπλέον, τις μικρές συσκευές μπορείς να τις χρησιμοποιείς και σε κλειστούς χώρους. Αν θέλεις μικρό Drone τότε μια πολύ καλή επιλογή αποτελεί το PocketDrone CF922 Quadcopter. Το συγκεκριμένο Gadget είναι μόλις 4,5cm. Προσφέρει ευελιξία και άνεση στον χρήστη. Αποτελεί ιδανική επιλογή για χρήστες με λίγη εμπειρία στον τομέα των Drone.


Κάμερα: Τα περισσότερα Drone έχουν ενσωματωμένη κάμερα. Η ανάλυση της κάμερας στο εκάστοτε Drone έχει να κάνει με την τιμή του. Όσο μεγαλύτερη η τιμή τόσο καλύτερη και η κάμερα. Σε πολλά Drone υπάρχει και σταθεροποιητής εικόνας γνωστός και ως Gimbal. To Gimbal προσφέρει σταθερότητα στις βιντεοσκοπήσεις εν κινήσει.


Εμβέλεια: Πόσο μακριά μπορεί να πετάξει το Drone σου. Εδώ θέλει προσοχή καθώς υπάρχει περιορισμός βάσει νομοθεσίας. Μιας και έγινε αναφορά στο κομμάτι της νομοθεσίας καλό είναι να δεις τι ισχύει από κανόνες και νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τα Drone στην ελληνική επικράτεια. Μπορείς να επισκεφτείς την σελίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο παρακάτω link https://uas.hcaa.gr/Faq έτσι ώστε να εξοικειωθείς με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ένας ιδιοκτήτης Drone.


Περισσότερα συμπληρωματικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψιν είναι η ύπαρξη GPS στην συσκευή. Έτσι γνωρίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται το Drone και δεν κινδυνεύεις μήπως χαθεί. Ορισμένα Drone έχουν και μια έξυπνη λειτουργία που ονομάζεται Return to Home. Πρόκειται για ένα button, το οποίο επιτρέπει στην συσκευή να γυρνάει στην βάση της ακόμα και αν χαθεί η σύνδεση. Μια δυνατότητα που ταιριάζει σε αρχάριους πιλότους είναι η λεγόμενη Headless Mode. Σου επιτρέπει να “κλειδώσεις” την κατεύθυνση που θα ακολουθεί το Drone με το πάτημα του κάθε μοχλού, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα ατυχήματος. Τέλος, μπορείς να ρυθμίσεις το Drone να σε ακολουθεί. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ψάξεις για Drone με την λειτουργία Follow me.





Προτάσεις μοντέλων:


Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τις λειτουργίες των Drones και κάνεις τα πρώτα σου βήματα ως πιλότος τότε η καλύτερη επιλογή είναι το Pocket Drone που είδαμε πιο πάνω. Αν θεωρείς τον εαυτό σου πεπειραμένο, έχεις ξαναπετάξει Drones και αποτελούν χόμπι σου τότε η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνεις είναι το DroneFEMA SG907 Quadcopter Foldable 4K WiFi (A) FPV GPS. Ένα ιδανικό Drone και για τους πιο απαιτητικούς χρήστες. Βέβαια, αν το budget σου είναι χαμηλότερο τότες μπορείς να δεις και το LEADINGSTARDRONE H1 (with 1080P camera)και είσαι τζετ!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.